onsdag, september 21, 2005

DEN SJUENDE...

I dag var jeg med en elevgruppe på data-"videreopplæring". De skulle jobbe med Excel-regneark, noe de fra før av hadde jobbet en del med. Regnestykket de skulle jobbe med inneholdt informasjon i to kolonner. Elevene skulle så bruke informasjon fra begge kolonnene i sin utregning. Begge kolonnene inneholdt de samme varenavnene, men med forskjellige tall. Tallene var gruppert i priser pr. enhet i den ene kolonnen og antall med enhet i den andre. Elevene skulle så regne ut mengde i forhold til pris for hver enkelt vare og til sist regne ut den samlede pris.
I de nevnte kolonnene med informasjon hadde oppgaveprodusenten laget en felle. Varenavn sto på forskjellige linjer i kolonnene. Det vil si at vareprisen på en linje i en kolonne tilsvarte ikke varenavnet på tilsvarende linje i kolonnen der antallet var oppgitt. Og her ble det derfor gjort så mange feil, at en kontroll av sluttsummen (manuelt) ble nødvendig.
I en gruppe på 15 elever var det nærmere halvparten som ikke oppdaget dette. Elevene leste informasjonen i øverste kolonne, satte dette inn i sitt eget regneark. Tok så tallet, som her tilsvarte prisen pr. enhet, fra tilsvarende linje i den andre kolonnen og regnet ut. At cola fikk en pris oppgitt i pr. kilo eller at prisen for gjær var oppgitt i pr. liter, fikk ikke disse elevene til å reagere. Har ungdommen aldri vært i butikken, kan man spørre seg.
I morgen skal jeg ha en annen gruppe med den samme oppgaven. Det skal bli spennende å se om de oppdager dette "linjeproblemet". Det hele dreier seg altså om å lese tekst og sette dette inn i riktig sammenheng. Litt logisk sans, som en kontroll, er jo også viktig.
Det er forunderlig at store elever ikke tyder det de leser bedre. Man kjøper ikke gjær i litervis.

2 Comments:

Blogger Jan Sverre said...

Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

29/9/05 07:29  
Blogger Jan Sverre said...

Skal prøve så godt jeg kan å svare Cathrine nå. Faktum er at det blir ikke så vanskelig å kunne svare på det. Jeg hadde oversett et møte med rektor ved praksisskolen, den aktuelle timen. Det vil da si at min veileder og datalærer tok timen selv med neste gruppe. Så det ble ingen sammenligning da...

29/9/05 07:32  

Legg inn en kommentar

<< Home