onsdag, september 21, 2005

DEN SJUENDE...

I dag var jeg med en elevgruppe på data-"videreopplæring". De skulle jobbe med Excel-regneark, noe de fra før av hadde jobbet en del med. Regnestykket de skulle jobbe med inneholdt informasjon i to kolonner. Elevene skulle så bruke informasjon fra begge kolonnene i sin utregning. Begge kolonnene inneholdt de samme varenavnene, men med forskjellige tall. Tallene var gruppert i priser pr. enhet i den ene kolonnen og antall med enhet i den andre. Elevene skulle så regne ut mengde i forhold til pris for hver enkelt vare og til sist regne ut den samlede pris.
I de nevnte kolonnene med informasjon hadde oppgaveprodusenten laget en felle. Varenavn sto på forskjellige linjer i kolonnene. Det vil si at vareprisen på en linje i en kolonne tilsvarte ikke varenavnet på tilsvarende linje i kolonnen der antallet var oppgitt. Og her ble det derfor gjort så mange feil, at en kontroll av sluttsummen (manuelt) ble nødvendig.
I en gruppe på 15 elever var det nærmere halvparten som ikke oppdaget dette. Elevene leste informasjonen i øverste kolonne, satte dette inn i sitt eget regneark. Tok så tallet, som her tilsvarte prisen pr. enhet, fra tilsvarende linje i den andre kolonnen og regnet ut. At cola fikk en pris oppgitt i pr. kilo eller at prisen for gjær var oppgitt i pr. liter, fikk ikke disse elevene til å reagere. Har ungdommen aldri vært i butikken, kan man spørre seg.
I morgen skal jeg ha en annen gruppe med den samme oppgaven. Det skal bli spennende å se om de oppdager dette "linjeproblemet". Det hele dreier seg altså om å lese tekst og sette dette inn i riktig sammenheng. Litt logisk sans, som en kontroll, er jo også viktig.
Det er forunderlig at store elever ikke tyder det de leser bedre. Man kjøper ikke gjær i litervis.

søndag, september 18, 2005

Den sjette...
I den femte annonserte jeg en ny undersøkelse. Denne er nå foretatt. Da det ikke har vært særlig trafikk i denne undersøkelsen har jeg derfor valgt å slette hele posten. Skulle du ønske å få en kopi av undersøkelsen kan du eventuelt sende en e-post.

lørdag, september 17, 2005



Den femte...

Den observante leseren av sida vil sikkert merke seg at den uformelle undersøkelsen av fag i lærerutdanningen er avsluttet. Rent statistisk har denne undersøkelsen ingen betydning da grunnlaget var alt for svakt. I håp om å engasjere flere i skolerelaterte spørsmål vil jeg sette i gang en ny undersøkelse.

Men først resultatet fra den første:

Knut-Rune blir sikkert glad, når han ser dette. At praksisinteressen ikke er på topp, viser kanskje at studentene har tenkt å bruke utdannelsen til andre ting enn å undervise?

tirsdag, september 06, 2005


Den fjerde...

Sida, som er kommet i stand som et resultat av norskstudiet og lærerutdanningens IKT-satsning, bør jo også ha litt faglige betraktninger (litt mer "norsk"). Og da er grammatikk noe særegent ved norskopplæringen. Disse reglene som må pugges og læres. At det er nye ordgrupper og at disses framtid i skolen er usikker, forenkler kanskje ikke opplæringen for mange. I disse dagene er det grammatikk knyttet til den muntlige sjanger som er tema. I dag drøftet vi ungdommen med flere sin bruk av kj-lyden i sitt muntlige språk. "Å gå på sjino med sjæresten", har for mange blitt et forståelig språk. Hen (han eller hun) som sier det skal altså på kino med kjæresten. Og ikke med mora si eller noen andre. Dette er greit å forstå. At dette også er en utvikling av språket er det enighet om. På samme måte som thak (tak på et hus), eller thjak (ta tak i jakka) ble forandret for mange år siden til et og samme ord; tak (muntlig og skriftlig). Seks lyder om forskjellige ord ble fra vikingtiden endret til to lyder, som nå altså ser ut til å kunne bli til en lyd. Kun 22 ord vil berøres av denne sammenblandingen. Noen av disse ordene er også på vei ut. Petter Skjerven snakket om dette i Typisk norsk tidligere i år der den nye bokstaven kjell ble introdusert. (Bli medlem av NRK og se programmet som ble sendt 03.03.05).
Petter Skjerven.


Handler ikke måten man muntlig utrykker seg på, om personers særegenskaper og retten til å ytre seg på den måten man føler seg trygg og tilpasset (selvsagt med egen risiko for å bli missforstått) og ikke minst handler det ikke også om ytringsfriheten?
Jeg synes det...

mandag, september 05, 2005

Den tredje...

Etter en helg med samtaler med diverse forfattere, Ola Jonsmoen, Arne Dag Østigård, Bjørn Pettersen, som redegjorde om et Fredsuniversitet på Tronfjell og "mimret" litt om Baral, fikk jeg en samtale med Gert Nygårdshaug. Jeg fikk svar på en del spørsmål rundt tidligere omtalt bok "Prost Gotvins geometri", samt gjort en ny avtale med et besøk hjemme hos han i Lier. Dette åpner igjen muligheten for dere som velger et av hans verker i egenlesning. Gi meg beskjed, så kan det tenkes at vi flere kan ta en samtale med han. Uansett så bringer jeg videre synspunkter, spørsmål m.v. (mest sannsynelig uten armagnac ).

Bildet bak i bildet illustrerer en av fortellingene fra en bok som Gert har studert.